Reklam
Bugun...
Reklam
Advert


Ünye Ziraat Odası’ndan Örnek Olacak Proje

Ünye Ziraat Odası’ndan Örnek Olacak Proje

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, hem gençleri tarıma teşvik etmek, hem de ekonomiye katkı sağlamak amacıyla, ilkokullar için Yerli Üretim Botanik Park Tarım Okulu projesini hayata geçiriyor.

Her fırsatta tarımın önemini dile getirerek çeşitli tarım projelerini gençlerle ve çocuklarla buluşturan Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, bu kez daha farklı bir projeyle gündeme geldi. Ünye’de ilkokul çağındaki öğrencilerde tarım bilincini oluşturmak için yola çıkan Başkan Sarıkahraman, Ünye Karşıyaka Mahallesi mevkii Hayvan Pazarı karşısı, çevre yolu üzerinde bulunan 15 dönümlük arazide yerli üretim tarım okulu projesi için çalışma başlattı.

Zemin hazırlıkları için iş makinelerinin seferber olduğu projede, ejder meyvesinden, yerli ata tohumlarıyla üretilecek sebzeye, hurma kurutma tesisinden, arıcılığa kadar daha birçok alanda üretim yapılacak.  

Konuyla ilgili bilgi aldığımız Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman gazetemize verdiği röportajda projeyle ilgili tüm detayları anlattı.

 

Çok Amaçlı Bir Tarım Kompleksi Olacak

 

Proje için çok amaçlı tarım kompleksi olacağını söyleyen Başkan Sarıkahraman, şöyle devam etti.

“Herkes faydalanacak amacımız o... Çok amaçlı bir tarım kompleksi de diyebiliriz buna… Önceliğimiz fındık olacak. Fındığın dikiminden hasadına kadar tüm aşamaları öğreteceğiz. Çünkü 15 bin metrekare arazimiz var. Bu arazimizi parselleyip, örnek bir tarım okulu yapacağız.

 

Ünye’nin  Dört Farklı Üzümü Üretilecek!

Sarıkahraman; “Kivi, darı, arı, fındık gibi daha çok sayıda ürünün yetiştiriciliğini öğreteceğiz. Örneğin dört çeşit Ünye’ye özgü üzümlerimiz var. Bunlar İsabella, Hırtarış, Çavuş Üzümü ve Ünye Beyazı olarak bilinen yöresel üzümlerimizin aşısını yaparak bodur ya da yarı bodur olarak üretimini geliştireceğiz.

 

8 Adet Sera Olacak

“İlkokuldaki çocuklarımızın kapalı alanda teorik eğitimi, örtülü alanda sera eğitimi, açık alanda da ata tohumlarımızdan yetiştireceğimiz yöresel ürünlerin yetiştiriciliğinin eğitimini vereceğiz.

8 adet sera kuracağız. Bu seralarda çilek, marul, soğan, yetiştiriciliği, aronya, örtü altında çilek ve ejder meyvesi üretimine geçeceğiz. Çok amaçlı, yöresel tüm ürünleri yetiştirmeyi planlıyoruz burada.”

 

Araziyi Makineli Tarıma da Uygun Hale Getiriyoruz

“Her toprak üzerinde sebze olmaz. Bu alan ekim için ve Ünyelilerin gelip görebilmesi için çok uygun bir yer öncelikle…

Öncelikle bize bu yeri tahsis eden Mehmet beye ve kardeşine, eniştesine çok teşekkür ediyorum. Çok cüzi bir paraya bize kiraladılar. Bu zemin dolgu bir zemin… Bu zeminde fındık olmayacağını bildiğimiz için önce zemini tarıma uygun hale getiriyoruz. Önce sebze parsellerimize ulaşabileceğimiz yol güzergâhını yapıyoruz ki, hem makineli tarım için zemin hazırlamış oluyoruz hem de gelen misafirlerimizin yürüyüş yolları olsun istiyoruz.

Dolayısıyla, alt zemin oluşturacak toprakla hayvansal ve organik gübreleri karıştıracağımız bir karışım yapacağız. Yani çok ciddi bir emek sarf edeceğiz burada. Bununla alakalı Esnaf Kefalet Kooperatif Başkanım Sayın Ümit Özkan’a çok teşekkür ediyorum, biz destek olarak iş makinelerini verdi. Ayrıca Ünye Belediyemizin yardımıyla DSİ’den ırmak içinde bulunan alüvyonlu toprak dediğimiz lığ toprak desteği veriyor. Ve yine Ünye Belediye Başkanımız ve Ünye Fen İşleri Müdür Orkun Oral Bey’e çok teşekkür ediyorum, başka kazılardan çıkan topraklardan göndererek projemize destek veriyorlar.

 

Birçok Kurumla Ortak Projelerimiz Var!

“Alt zemini oluşturduktan sonra da, zaten bizim birlikte yürüttüğümüz minik eller toprağa değiyor diye projemiz var. Ünye Belediyesi, Ünye İlçe Milli Eğitim ve Halk Eğitim Müdürlüklerimiz proje ortağımız. Sabancı çocuk yuvasında projelerimiz var. Turizm meslek lisesiyle projelerimiz var.

Daha önce Yüceler Mevkiinde bir uygulama projemiz vardı fakat, oradaki alan hazineye tahsisli bir yerdi. Üzgünüz, o arazi büyükşehir belediyesine geçmiş ve el değiştirmiş. O yüzden oradaki seralarımızı söküp bu alana taşıyacağız. Ünyelinin de biraz daha ayağına gelmiş olacağız. Hem çevre yolunun da kenarında.”

 

Ahşap Konseptli Bir Doğal Ürünler Pazarı Kuracağız

“Ayrıca ahşap konseptli bir doğal ürünler pazarı kuracağız. Bu Pazar vatandaşa açık olacak. Burada yetiştirilen doğal ürünleri vatandaş tadabilecek ve satın alabilecek. Hatta bu alanda piknik bile yapabilecek. Organik pazardan kastımız şu; Evde annelerimizin, eşlerimizin ve kız kardeşlerimizin ürettiği doğal ürün turşusundan pekmezine, mısır ununa, üzüm suyuna kadar, tarhana ıhlamura kadar bütün ürünleri buralarda barındıracağız.”

 

DOKA Reddetmişti Ama, Ziraat Odasının Öz Kaynaklarıyla O Projeyi Hayata Geçireceğim

Yıllar öncesinden hurma kurutma tesisi açmak için proje yaptıklarını söyleyen Başkan Sarıkahraman, projenin DOKA tarafından havuza atılarak kabul edilmediğini söyledi. Bu hayalinden vazgeçmeyen Başkan Sarıkahraman, bu tarım okulunda Ziraat Odası öz kaynaklarını kullanarak o tesisi kuracağını söyleyerek şöyle devam etti.

“Bizim cennet hurması dediğimiz hurmalarımız için tesis hurma kurutma tesisi yapmayı da planlıyoruz ki bu proje çok önceden Ünye İlçe Tarım Müdürlüğü ile Ünye Ziraat Odasının ortak projesiydi. Ama maalesef, projemiz DOKA’da havuza atıldı ve geçmedi. Kursağımızda kaldı. Bizi çok üzdü.

Ama ben ziraat odasının öz kaynaklarıyla bu projeyi hayata geçireceğiz. Çünkü bizim hurmanın anavatanı Ünye… Bu hurmaların dalda çürümesini engellemek amaçlı, burada eğitim çalışmaları yapacağız. Eğer bunu köylerde ve evlerde yaygınlaştırırsak bunu kooperatife dönüştürüp, ekonomiye katkı sağlamasına vesile olarak bir sektör oluşturabiliriz.

 

En Doğal Sirkeler Ünye'ye Ait Olacak

“2-3 yıl gibi zaman içerisinde bu saydıklarımız üretmiş olacağız. Hurma ve elma sirkesi de yaparak, satışa sunacağız. Bu sirkelerin panzehri zaman olacak. Katıksız saf elma sirkesi olacak. Biraz zaman alacak ama projemizi en kısa zamanda hayata geçireceğiz. Seraları hemen taşıyacağız. Arıcılık için de zaman yok hemen başlayacağız.

Türkiye cumhuriyeti devleti tarım ülkesidir. Bu Allah’ın Türk insanına bir lütfu. Bugün içinde bulunduğumuz ekonomik cendereden tarımla kurtuluruz. Biz de bu anlamda ekonomiye küçük de olsa katkı sağlayabilmek ve üretmek için elimizden geleni yaparak, tarım bilincini gençlerimize aşılamaya çalışıyoruz. Çünkü artık tarım unutuluyor ve ziraat mühendisliği bölümlerine artık tercih azalıyor. Bunun için ivedilikle tarım bilincini oluşturmamız gerekiyor.” Dedi.

Röportaj / Meral Korkmaz

 

 

 

 

 

 

 

 




Kaynak: Ünye Ziraat Odası?ndan Örnek Olacak Proje, ünye, ünye ziraat, tarım, tarım okulu, ünye son dakika haberleri, son dakika, ünye vizyon gazetesi, ünye ziraat odası, eğitim, son dakika,

Editör: www.unyevizyon.com

Bu haber 1032 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



YORUM YAZ

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANAN HABERLER
YUKARI