Reklam
Bugun...
Reklam
Advert


AĞRIDIR GEÇER SANMAYIN !!!!
7 Mayıs dünya Ankilozan Spondilit Günü nedeniyle Özel Ünye Çakırtepe Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Ömer Faruk BARÇAK bilgilendirmede bulundu.

AĞRIDIR GEÇER SANMAYIN !!!!



7 Mayıs dünya Ankilozan Spondilit Günü nedeniyle Özel Ünye Çakırtepe Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Ömer Faruk BARÇAK bilgilendirmede bulundu.

Ankilozan spondilit nedir ?

 

 Ankilozan spondilit (AS), çoğunlukla genç yaşlarda ortaya çıkan ve esas olarak omurgayı ve omurganın son kısmı ile leğen kemikleri arasında yer alan sakroiliyak eklemleri etkileyen inflamatuvar (iltihaplı) bir romatizmadır diyen Uzm.Dr.Ömer Faruk BARÇAK ‘Ankilozan spondilitte hastaların %80’inde semptomlar 30 yaşından önce görülüyor. Erkekler kadınlardan 2-3 kat oranında daha sık etkileniyor. Ankilozan Spondilit bel ağrısı ile kendini gösteriyor. Genellikle sabahları kaslarda sertlik, boyun ve bel bölgesinde tutulma şeklinde ortaya çıkan ankilozan spondilit daha çok belin alt kısmında kendini hissettiriyor. Özellikle gecenin ikinci yarısında veya sabaha karşı uyandıran ağrı, sabah topuklarda ağrı ve bu ağrının hareketle azalmaya başlaması bu hastalık açısından uyarıcı olmalıdır’ şeklinde konuştu. Ankilozan spondilitteki ağrının diğer ağrılardan farkı olduğu noktasına işaret eden Dr. Barçak. ‘Ankilozan Spondilitli hastalara yanlışlıkla bel fıtığı, siyatalji veya kireçlenme tanısı konabilir. Ankilozan spondilit ağrısını bel fıtığından ayıran en önemli özellik ağrının

istirahatle, hatta gece yarısı ortaya çıkmasıdır. Bel fıtığı ve siyataljide ağrı hareketle ortaya

çıkar’ ifadelerine yer verdi.

Ankilozan spondilit sık mı görülürlüğü ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunan Çakırtepe Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm.Dr.Ömer Faruk BARÇAK ‘ Ülkemizde yaklaşık 200.000 dolayında ankilozan spondilitli (AS) hastası olduğunu ve bu

hastaların yaklaşık %40’ı tanılarını bilmedikleri vurgusunu yaptı’

Yapılan bir çalışmada ankilozan spondilitli hastaların üçte birinin daha önceden bel fıtığı tanısı aldığı ve %7'sinin bu nedenle ameliyat olduğu saptandığının da altını çizen Uzm.Dr.Ömer Faruk BARÇAK ‘ Hastalığın ilerleyici özelliği vardır. Bu nedenlerle erken dönemde tanı konup, tedaviye başlanması önemlidir.’ şeklinde konuştu.

Ankilozan spondilit tedavisi hakkında da önemli bilgiler veren Dr. Barçak şu ifadelere yer verdi. ‘Ankilozan spondilitin tedavisi hasta eğitimi ile başlamaktadır. Hastalığın yaşam boyu devam eden iltihabi bir hastalık olduğu hastaya ve ailesine anlatılmadır. İlaç tedavisinde amaç; ağrıyı kesmek, hastalığın ilerlemesini durdurmak veya en azından yavaşlatmak, ilaçların ve hastalığın yol açtığı osteoporoz gibi istenmeyen durumlara karşı hastayı korumaktır. İlaç tedavisi mutlaka konun uzmanı tarafından yapılmalıdır. Hastalığın şiddetine ve ilaçlara verilen yanıta göre tedavi farklılık gösterebilir. Geleneksel ilaçlara yanıt vermeyen hastalarda biyolojik ilaçlar kullanılmaktadır. Bunlar oldukça etkili ancak önemli yan etkileri olan maliyeti yüksek ilaçlardır.’ dedi.




Bu haber 1558 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



YORUM YAZ

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANAN HABERLER
YUKARI