Reklam
Bugun...
Reklam
Advert


Fındıkta Hasadın Verimli Olması İçin Başkandan 2 Öneri!..
Karadeniz Bölgesi'nin geçim kaynağı olan fındık hasat mevsimi bugün itibariyle start aldı.

Fındıkta Hasadın Verimli Olması İçin Başkandan 2 Öneri!..

“Yeşil altın” olarak da bilinen fındık mahsulü için Karadeniz Bölge halkı bahçelere inerek başlangıcı yaptı.

Ünye ilçesi Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, üreticilerin ve işçilerin fındık toplama zamanında yapması gerekenleri, fındık fiyatı, hasat, kurutma ve satılması gibi birçok konuya değinerek bu sene ürünlerin bereketli olacağını ifade etti.

Bu yıl toplanacak olan fındığın hem maliyet hem de üreticilere daha verimli yansıyacağını ifade eden Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, "Her türlü eğitimsel çalışmalarımızın sonucunda bu gün itibariyle hasat zamanına geldik. Fındıklarımızı dalından ve yerden iyi toplayalım. Kesinlikle vaktinde toplayalım. Fındıkta hasadının verimli olması için zamanında toplayın ve harmanda iyi kurutun.Tabi, daldan toplamanın üreticilerimizin maliyetlerine yansıması olur.

 

-Fındığı Zamanında Toplayalım!

Fındığın öncelikle yere dökülmesi lazım. Çünkü o zaman maliyeti de az olacaktır. Özellikle fındığımızı harmanda iyi kurutalım veya patoza verirken dikkatli olalım. Valilikte belirlediğimiz doğu ve güney doğudan, Gürcistan'dan gelen fındık fiyatıyla yaptığımız tespitimizde bir kişi yevmiyesini 120 lira, dayı başları ve çuvalcılar 130 lira, patozlarda saatlik 400 lira olarak belirlenmiştir.  Serbest piyasada yerli dediğimiz fındık işçilerimiz 140 ile 150 lira arasında çalışan işçilerin iş gücüne göre ise fiyatlar belirleniyor" dedi.

 

-28 Liralık Bir Fiyat Verilirse Bu Abes Olur

Yeni fındık sezonunda fındık fiyatlarının üreticiler tarafından da olumlu beklendiğini söyleyen Başkan Sarıkahraman, "2021 yılı sezonu itibarıyla fındığın 1 kilogramdaki maliyeti 27 lira.

20 liralık bir maliyeti olan fındığa, 28 liralık bir fiyat verilirse bu abes olur. Biz bu seneki fındık fiyatının 30 ile 35 lira arasında bir fiyat bekliyoruz. Zaten halkımızın da bu fiyat aralığında ise beklentileri var. Özellikle fındık toplanması konusunda işçi sıkıntıları yaşayan bir memleketiz. Diğer bölgelerde tarımda sıkıntılar olduğu gibi fındıkta da işçi bulmada sorunlarımız olacaktır. Ancak bu sene fındık toplamaya gelen ve toplanmasını öğrenen herkes seneye yeniden geldiğinde o fındığın toplanmasında bilgi sahibi oluyor. Çünkü fındığı dalından alması veya yerden toplaması hassas olduğu için her sene işçilerin bile bilgili olması gerekiyor" şeklinde konuştu.




Kaynak: Fındıkta Hasadın Verimli Olması İçin Başkandan 2 Öneri!..

Editör: unyevizyon.com

Bu haber 429 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



YORUM YAZ

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANAN HABERLER
YUKARI