Reklam
Bugun...
Reklam
Advert


Dünyanın En Doğru Saati Geliştirildi
Avustralya’nın Adelaide Üniversitesinde çalışan bir grup bilim insanı, geliştirdikleri dünyanın en doğru saat projesiyle ülkenin en prestijli ödüllerinden bir tanesi olan Eureka Prize’ı kazanmayı başardılar.

Dünyanın En Doğru  Saati  Geliştirildi

Avustralya'nın Korunmasında Savunma Bilimi ve Teknolojide Üstün Bilim Ödülü kazanan takım, Avustralya Müzesi tarafından verilen Eureka Ödülü’nü almaya hak kazandı. Yenilikçilik, liderlik, bilime katılım ve okul bilimlerinde iyileştirme gibi farklı alanlarda dağıtılan ödülü alan ekibin, Euraka Ödülü’nü Sapphire Clock yani Safir Saat ile aldıkları açıklandı.
Yirmi yıllık çalışmanın ardından ortaya çıkan ve resmi olarak Cryogenic Sapphire Oscillator (Kriyojenik Safir Osilatör) şeklinde adlandırılan saatin, halihazırda kullanılan bütün saatlerden daha kesin sonuçlar verdiği söylenenler arasında yerini aldı.
Doğru Saat
Geliştirilen saatin, kesin sonuç verdiği söylenen bütün saatlerden 1000 kat daha kesin olduğunun altı çizilirken, Sapphire Clock’un önümüzdeki 40 milyon yıl içerisinde sadece 1 saniye geri ya da ileriye gideceği dile getirildi. Saatin sadece zamanı göstermekle kalmayacağı; ürettiği saf ultra düşük gürültü sinyalinin, her gün kullandığımız GPS ve radar navigasyon sistemleri gibi doğru frekans ve zamanlama sinyalleri gerektiren sistemlerde de aktif olarak kullanılacağı vurgulandı.
Takımın lideri ve aynı zamanda Adelaide Üniversitesi Fotonik ve Gelişmiş Algılama Enstitüsü Müdürü olan Profesör Andre Luiten konuyla ilgili yaptığı açıklamada şöyle konuştu: “Safir Saat, benzersiz hassasiyetiyle uçakları izleyen ve Avustralya’nın kuzeyindeki gemileri takip eden Jindalee Over-the-Horizon Radar Ağı (JORN) sistemi içine dahil edilerek, daha kesin sonuçlar elde edilmesini sağlayacak.”

 




Kaynak: Dünyanın En Doğru Saati Geliştirildi

Bu haber 1157 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



YORUM YAZ

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANAN HABERLER
YUKARI