Reklam
Bugun...
Reklam
Advert
Mevlana


Av. Metin EFİL
unyevizyongazetesi@gmail.com
 
 

Mevlana’dan “Dün akıllıydım dünyayı değiştirmek istedim, bugün ise bilgeyim kendimi değiştirdim.” sözüne denk gelince bir anda pek çok şeyi düşündüm , kendi kanaatlerimi güçlendiren bir düşünce faaliyeti içinde kalakaldım. Bilge olanlar vardı , bilge olmayanlar vardı. İç-dış, tavan-taban, şekil-esas, öz, dünya, insan, beden, ruh, tümdengelim, tümevarım, ya da daha basit olarak “kökten uca sağlıklı saçlar” diyeyim reklamların yapmış olduğu hazır bilgilendirmeyi de kullanayım.

Kalabalıkları, yığınları toplu bir şekilde değiştirmek tek tek insanların değişimini gelişimini sağlamadan mümkün değildir. Böyle olunca dünyadaki değişim de tek tek insanların değişimine gelişimine bağlıdır. Aksi halde aynı insanın farklı kılık kıyafette gün yüzüne çıkmasını insanın değişimi olarak kabul etmek gibi bir durum söz konusu olur. Asıl değişimin gelişimin ne olduğunu arayanlar için değişim değildir esasında.

Hayat küçücük tek bir hücrenin çoğalmasıyla somutlaşıyor bir bebeğin doğumundaki gibi. Uçak tasarlayan mühendisler kuşların uçuşundan ilham alabiliyor ve uçuş teknolojisinde gelişim sağlıyor. Toplum gelişiminde de toplumun içindeki her bir insanın tabiatın bir parçası olduğu, kendi biyolojik gelişiminin de bir süreç içinde gerçekleştiği hususu da oldukça ilham vericidir.

Peygamberimizden bir hadis şöyle rivayet edilmiştir. “Dikkat edin! Vücutta öyle bir et parçası vardır ki, o iyi/doğru/düzgün olursa bütün vücut iyi/doğru/düzgün olur; o bozulursa bütün vücut bozulur. Dikkat edin! O, kalptir.” ( Buharî, İman, 39)

Toplum için insan insan için kalp bu kadar önemli. Velhasılkelam dünyadan önce yapılması gerekenler var.



Bu yazı 1749 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



YORUM YAZ

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
SON YORUMLANAN HABERLER
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR
YUKARI