Reklam
Bugun...
Reklam
Advert
Geçmiş ve bugün aynıdır


Av. Metin EFİL
unyevizyongazetesi@gmail.com
 
 

Bir arkadaşın fotoğraf paylaşımını gördüm. Tabi daha önce pekçok kez gördüğüm, daha önce de düşündüğüm şeyleri tekrar düşünmeme neden olan bir fotoğraftı. Hepimiz tarihte insanlığın gelişimine dair fikir sahibiyizdir. Eskiden olan ya da olmayan mukayesesini günümüz koşullarında değerlendirebilecek durumdadır pek çok insan.

Fotoğraf neydi? Ahşapın bol kullanıldığı yapı ve eşyalar. Kaba bir işçiliği vardı. Ben sadete geleyim. Neyi farkedebiliyoruz, Ne düşünüyoruz?Çok mükemmel örneklerini görsek de genel olarak eski eşyanın tasarımı estetik olarak kusurlu olsa da işlevseldir.Hayata hizmet eder.Şimdilerde eşyanın tasarımı da mükemmel fakat hayat neye hizmet ediyor.Eşyalara mı?.Daha mükemmel eşya sahibi olmak ve daha mükemmel eşya yapmak için mi yaşanıyor hayatlar.Mesela daha mükemmel silahlar , daha mükemmel barınaklar, daha mükemmel tabak çanak kap kacaklar,  oturaklar, yataklar. Elektronik dönem... Televizyonlar,telefonlar...Peki insanlar? Daha mükemmel insan için ne yapılıyor? İnsanlığın beslenmesi için gerekli gıdalara o kadar özen gösteriliyor mu? Pek çok hileli ürün haberi okumuşuzdur. Her firmanın ürününe güvenmeyiz. Peki İnsanın eğitimi için ne kadar gayret vardır? İnsanın doğru bilgiye ulaşması, entellektüel düzeyde bir düşünce yapısının gelişmesi için ne tür bir yatırım ve destekleme vardır? Olanlar yeteli mi? İnsan sağlığına zararlı olacağı iddia edilen gıdalar ve üretimleri artmaktadır ki para kazanma kaygısı vardır. İnsanı daha iyi ve kolay öldürecek silahlara yatırımlar artmaktadır. Madenleri yeraltından daha hızlı çıkaracak teknolojilere yatırım artmaktadır ki gelişme sağlanıyor. Doğaya çok daha hızlı zarar vermek anlamına gelse de üretilmektedir bu teknoloji ürünleri. Ağaçlar daha hızlı kesilir, madenler daha hızlı, sular daha hızlı tüketilir, hayvanlar daha hızlı avlanır veya çoğaltılır. Eskiden daha iyiymiş değil mi? Bir an için böyle düşünsem de insan yedisinde neyse yetmişinde de odur derler ya bence insan bugünkü olumsuz vasıflara geçmişte de zaten sahipti. Aynı nitelikteki eylemleri nicelik olarak farklıdır. Silah yapar, insan öldürür, köle çalıştırır. Eğitim mi? Sadece belli bir kesim okur yazar, ya da okumaya yazmaya zaman ve imkan bulabilenler öğrenir. 

Geçmişte insan tüm bunları neden yapmaktadır. Daha iyi kerpiçten tek odalı veya iki odalı veya 3 odalı veya dört odalı ama tek katlı bir barınak sahibi olmak için ya da iki katlı bir barınak sahibi olmak için. Büyük bir kral olmak için, büyük kral dediysem belki 3-5 bin daha fazla kişi yönetmek için, ya da 30-35 bin daha fazla kişi yönetmek için ya da 300-350bin daha fazla kişi yönetmek için.  Dünyanın hakimi olmak için belki. Tabi dünya dedikleri de nedir? Avrupanın belki Asyadan haberi yoktu, Asyanın Afrikadan haberi yoktu, Amerika kıtasındakilerin diğer kıtalardakilerden haberi yoktu, Asya, Avrupa, Afrikadakilerin de Amerika kıtasındakilerden haberi yoktu. Birbirinden haberdar oldukları an ideallerine yeni bir ideal olarak birbirlerini “ham yapma”yı hedeflemişlerdir belki dünyadaki uğruna ölesi yüce ideal olarak. Tarihe bakınca günümüze kadar “ham yapma” tarihi başlığı altında çok şeyler görürüz. Sonra ne olur herkes herşeyi toprağın üstünde bırakarak altına girer. Yani günümüze dair yapılan eleştiriler aslında geçmişte de vardır, geçmişte de insan çok da iyi değildir. Yine eşyaya hizmet etmiştir cehaletiyle. Ham yapma dedim ya. İnsanın temel ihtiyaclarındandır beslenme.Barınma da öyle. Ne beslenme derdi bitti insanın ne de barınma derdi. Bunları halledip karnı tok olarak uygun bir barınakta ilimle meşgul olabildiği, insanlığa ve kendine faydalı ve de zararsız olduğu bir seviyeye geçememiştir.Diyeceksiniz ki “olur mu öyle şey? Bir sürü bilim adamı var bir sürü gelişme var”.Halen okuryazarlık, bilim belli bir kesimdedir, günümüzde okur yazarlık sadece okuyabilme ve yazabilme yeteneğine sahip olma düzeyindedir. Geçmiştekiler okur yazarlar iyi kötü düşünme yetisiyle birleşik okuma yazma yapmıştır. Eski çağlarda da günümüzde de bir ilmiye sınıfındadır bu hal. Halen insanların çoğu hayatını idame kaygısıyla yaşamakta ve çalışmaktadır. Üniversite okumaktaki amaç bir iş sahibi olmaktır, iş sahibi olmaktaki amaç para kazanmaktır, para kazanmaktaki amaç beslenme barınma gibi ihtiyaçlardır.  Avcılık toplayıcılık yaptığı dönemde, köle olduğu dönemdeki gibi. İnsanlığı bir sonraki aşamaya sınırlı sayıda insan taşımaktadır. Bu insanların vasıflarına halen insanlık genel olarak yaklaşamamıştır.Devletler için de benzer bir kıyası yapabiliriz. Kimi devletler avcı toplayıcı seviyesindeyken kimisi yerleşik hayata yeni geçmiştir barınak yapmaktadır kimisi de bilimsel çalışmalar yapmaktadır. Belli insanların ilerlemiş olması insanlığın ilerlediği anlamına gelmemektedir.



Bu yazı 1379 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



YORUM YAZ

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
SON YORUMLANAN HABERLER
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR
YUKARI