Reklam
Bugun...
Reklam
Advert
Dur diyen dost imiş vur diyen düşman imiş


Av. Metin EFİL
unyevizyongazetesi@gmail.com
 
 

Birden bire Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki çatışmanın birazcık daha şiddetli halini gördük. İki ülke arasındaki ateşkesin Ermenistan tarafından sürekli ihlalinin zararlı sonuçlarını önlemek için Azerbaycan’ın biraz ileri hatlara geçme kararı sonucu Ermenistan güçlerine verdirdiği kayıpları haberlerde dinledik. Tabi bütün bölge ülkeleri tedirgin olmakta ister istemez. Azerbaycan Ermenistan’la savaştığı zamanki kadar zayıf değil. O zamanlar savaş öncesi Azerbaycan’ın silah gücü önemli derecede azaltılmıştı. Sovyet Rusya’nın desteğiyle Azerbaycan karşısında üstün duruma geçmiş Ermenistan bugün halen Azerbaycan topraklarında işgalci konumdadır. 
Bugün Azerbaycan’ın Ermenistan karşısında üstün olduğunu herkes kabul edebilir. Fakat asıl kaygılanılan durum daha güçlü ülkelerin büyüyebilecek bir çatışmada ne gibi tavır takınacaklarıdır. Geçmişte olduğu gibi Rusya Ermenistan’ın yanında Azerbaycan’a karşı yer alacak mı? Bizim ülkemiz Rusya karşısına geçmeyi seçer mi? Batı dünyası Ermenistan Azerbaycan çatışmasında Rusya’nın karşısında yer alır mı? İran da Azerbaycan’ın komşusu olarak ne tavır sergiler? Ne olur ne biter? Kim ne yapar ne eder ? Bunların cevabı belli aslında. 
Azerbaycan’ın tüm planlamasını Rusya’yı düşünerek yapması ki bu durumda Ukrayna’nın yanında Batı dünyasının Rusya’ya karşı güçlü bir şekilde yer alamadığını düşünmesi çok doğal olur. Peki Azerbaycan nasıl kayıplarını geri kazanır? Zor olan da bu oluyor. Hal böyleyken dünya tercih yapmalı. Birileri haksız birileri haklıdır. Barış ve saire hümanist jargonla demogoji yapmakla kalmadıklarını dünya ülkeleri göstermeli. O nedenle haksızlığın devamı yerine bir an sorunun çözümü için görüş açıklamaları gereklidir ülkelerin. 
Benim kendi seçimim Azerbaycan’a karşı olanları eleştirmek. Azerbaycan toprak bütünlüğünü sağlamak da haksızlığı sonlandırmak olacaktır. Bir söz vardır:” Dur diyen dost imiş vur diyen düşman imiş”  Azerbaycan toprakları yıllardır işgal altındayken Ermenistan’a dur demeyenler, onu teşvik edenler şimdi Azerbaycan birazcık sert karşılık verince Azerbaycan’a dur dediler diye de onlara dost demeyeceğim açıktır. Güçlü bir Azerbaycan Kafkasya’da kimlerin çıkarlarına ters düşecekse onlar Azerbaycan’ı durdurmak isteyecektir tabi ki. Yıllardır uluslararası toplumun çözemediği sorunun şimdi mi farkına vardınız. Tarihsel süreç içinde Çarlık Rusya’sının iskan politikalarıyla pek çok şehirde demografik yapı değişmiş, Türk devletleri birbirine düşürülmüş, devletler yıkılmış. Bu tarihsel sürecin bir sonucunda ve bir noktasında Revan Erivan yapılmıştır. 
Tarih bilimi gerçekleri ortaya koyduğunda iyiyi kötüyü doğruyu yanlışı ortaya koyduğunda kimin toprakları ayakları altından sessizce kaymıştır gösterir. Hal böyleyken halen Azerbaycan’a mı dur diyorsunuz. Samimiyetsiz buluyorum. Stratejik hesapların belirlediği bir tavır diyorum. Tarafsızlık rollerine bürünenlerin de samimiyetine inanmıyorum. Azerbaycan’ın yanında olması gerekenler 
zerre kadar Azerbaycan’ın güçlenmemesi işimize gelir diye düşündüyse Allah bu benciliklerini  karşılıksız bırakmayacaktır. Ermenistan Türk topraklarındadır. Çıkarılmalıdır. Koruyucularına karşı güçlü durulmalıdır. Büyük Azerbaycan olması gerektiği gibi olmalı. Güçlü olmalı. Gasp 
edilmiş topraklarıyla birleşmeli. Güçlü Türkiye her zamankinden daha güçlü olmalı. Atatürk'ün o gün için hazır olunmalı dediği gün için Özal ve Demirel zamanında hazır olunamamıştır. Hazır olunmalı. Ortadoğu’da yaşananlar Asya’da yaşanacak yeni bir günü de belirleyecektir. O gün için hazır olunmalıdır.

 



Bu yazı 1848 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



YORUM YAZ

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
SON YORUMLANAN HABERLER
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR
YUKARI