Reklam
Bugun...
Reklam
Advert


Türkiye’de İlk’i Ünyeli Engelliler Başardı
Ünye Bedensel Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü, Türkiye'de bir ilke imza attı.

Türkiye’de İlk’i Ünyeli Engelliler Başardı



Ünye Bedensel Engelliler Gençlik  ve Spor Kulübü, Türkiye'de bir ilke imza attı. engellerin hiç bir şeye engel olmadığını gösteren kulüp, zeybek çalışması ile türkiye genelinde yapılmayanı yaparak, " Biz de varız" dedi.

Ünye Bedensel Engelliler Gençlik  ve Spor Kulübü Başkanı Nihat Yerlikaya, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı.

“Ünye Bedensel Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü derneğimiz adından da anlaşılacağı gibi sportif amaçlı başlamıştır.

 

Işığı Arayanlar Topluluğunun Teşvikiyle Başladık

 

“Işığı arayanlar topluluğu ve hocalarımız “ biz zeybek oynuyoruz. Toplumda bir farkındalık olsun. Sizde zeybek oynar mısınız?” diye bize geldiklerinde, bende; “ nasıl olur. Arkadaşlar bu olaya sıcak bakmazlar.” diye düşünmüştüm. Daha sonra zeybeğe 3-4 kişi ile başladık. Bu sayı 10 kişiye yükseldi engellilerde… 10 kişi de engelsiz bir ekibimiz var; böylece sayımız 20 oldu. Böylece zeybek ekibi çıktı ortaya.”

 

“Türkiye’de Bir İlk Olduğunu Öğrendik”

“Biz bu oyunu oynarken eğlenmek amaçlı değil, engellilerde yapabilir düşüncesiyle çıktık yola. Ritim, müzik bir farkındalık olsun istedik fakat sonradan araştırdık ki, Türkiye genelinde tekerlekli sandalye de biz bir ilki gerçekleştirmişiz. Ünye’de örnek bir çalışma başlatmış olduk. Görsel anlamda çok güzel bir etkinlik oldu. 5 haftadır yürütüyoruz biz bu çalışmalarımızı. 1,5 aylık bir çalışmaydı bu.

10-16 Mayıs Engelliler Haftası Türkiye’de…”

 

“12 Mayıs ve 19 Mayıs'ta İki Gösterimiz Olacak”

“İlk etkinliğimiz Ünye’de 12 Mayıs’ta Atatürk Parkı’nda halka açık alanda olacak. 2. gösterimizde 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla olacak.

Bu çalışmamızdan dolayı Ordu’ya davetliyiz. İlerleyen zamanlarda İstanbul, Ankara’da olabilir. Ulusal kanallardan da ilgi var ve aranıyoruz.”

 

“Kendimizi Eksik Hissetmiştik”

Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni ve Folklör öğretmeni Anıl Sinan Akkan, oluşturdukları engelli zeybek grubunun beklenenin üstünde bir başarı gösterdiğini belirterek, Türkiye’de bir ilke imza attıklarını belirtti. Akkan’ın konuşmasının satır başları şöyle;

“Biz burada Işığı Arayanlar Topluluğu bünyesinde bir zeybek grubu oluşturduk. Kursun tamamlanmasına yakın bir zamanda bizden, 12 Mart’ta bir program olacağı nedeniyle programla ilgili zeybek gösterisi istediler. Biz, buna sıcak baktık ama, zeybek burada ilgi çeken bir oyun olmasına rağmen yine de kendimizi eksik hissetmiştik. Daha sonra Nihat Beyle iletişime geçtik ve engelli arkadaşlarımızla böyle bir etkinlik yapsak nasıl olur diye konuştuk.”

“ Başlangıçta Bende Ümitli Değildim Ama…”

“Başlangıçta bende çok ümitli değildim böyle bir hava yakalayacağımıza. Ama zamanla tempo yükseldi, enerjimiz yükseldi. Daha sonra öğrendik ki, bu çalışmayı ilk kez biz yapmışız.

Özverili bir çalışmayla 12 Mayıs Engelliler Haftasına gösterimizi yetiştirmeye çalıştık. 10 kişi engelli, 10 kişisi engelsiz olmak üzere 20 kişilik bir ekiple bu etkinliğimizi gerçekleştirmeyi düşünüyoruz.”

 

“Bu Havayı Yakalamışken, Farklı Oyunları da Repertuara Katmayı Düşünüyoruz”

 

“Bu havayı yakalamışken, bu olayı daha da geliştirerek devam ettirmek istiyoruz. Bunun üzerine hem zeybek koreografisi hem figür altyapısını biraz daha zenginleştirerek görselliği artırma yoluna gidebiliriz. Bunun yanında yine, belki zeybek gibi parçalı oyunları repertuara katıp farklı ritimlerle dans etme becerimizi geliştirebiliriz.

Bu gösteriden sonraki programımız, hedeflerimiz bu alanda yoğunlaşacak. Bu aktivitelerimizin ucu açık. Gittiği yere kadar devam ettirmeyi düşünüyoruz.

Tekerlekli sandalyeyi ne kadar iyi kullanabilirsek, hangi oyunlara yatkın olduğunu çözebilirsek, ona adapte etmeye çalışıyoruz. Zeybek tekerlekli sandalyeye çok yakıştı. Arkadaşlar da ilk defa dans ediyorlar. Özgüven kazandıkça, ritim müzik becerileri biraz daha geliştikçe,  arabayı daha iyi kontrol edecekler ve daha iyi iş çıkaracaklar. Bu bir süreç ve süreç devam ettikçe daha neler  yapabileceğimizi göreceğiz.”şeklinde konuştu. Haber/ Meral Korkmaz




Bu haber 1634 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



YORUM YAZ

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANAN HABERLER
YUKARI